Florida-Vakantie.nl

Florida reisinformatie

Op deze pagina heb ik nuttige reisinformatie over Florida verzameld. Ik heb ook een paar interessante wetenswaardigheden over Florida opgenomen.

Visum en paspoort

Let op: onderstaande informatie over visum en paspoort is aan verandering onderhevig. Ik doe mijn uiterste best om de informatie zo up-to-date mogelijk te houden, maar controleer altijd zelf ook of de informatie nog juist is. Je bent zelf verantwoordelijk voor het in bezit zijn van de geldige reispapieren. Mocht het zo zijn dat de informatie hier niet meer klopt, laat het mij dan even weten via het contactformulier zodat ik de site kan aanpassen.

Visum

Het Visumontheffingsprogramma (Visa Waiver Program of VWP) stelt Nederlanders in staat om Amerika te bezoeken voor zaken of vakantie, tot 90 dagen, zonder visum. Om deel te nemen aan het VWP is het nodig om een aanvraag in te dienen via het ESTA (Electronic System for Travel Authorization) systeem op Internet. Via dit systeem kun je je aanvraag indienen en goedkeuring krijgen voor je bezoek onder het VWP. Het aanvragen van je ESTA reistoestemming kost $21 (ongeveer € 19) en je moet dit minimaal 72 uur van te voren doen. Voor het invullen van de reistoestemming neem je de gegevens over zoals die in je paspoort staan. In sommige gevallen kan het zijn dat je niet in aanmerking komt om te reizen naar Amerika onder het VWP. Je zal dan een visum moeten aanvragen voor Amerika. Meer informatie vind je op de website van de Amerikaanse ambassade.

Paspoort

Voor Amerika geldt dat men in het bezit moet zijn van een paspoort dat minimaal geldig is voor de duur van je verblijf. Daarnaast is het zo dat iedereen (dus ook een baby) een eigen paspoort dient te hebben. Op het moment van schrijven voldoen alle Nederlandse paspoorten aan de eisen zoals gesteld in het visumontheffingsprogramma. Kijk voor de laatste informatie op de website van de Amerikaanse ambassade.

Bagage en douane

Hoeveel ruimbagage je mag meenemen verschilt per vliegtuigmaatschappij. Meestal gaat het om 1 of 2 koffers van maximaal 23 kilo. Dit geldt voor bijvoorbeeld KLM. Vaak kun je wel met korting een extra koffer meenemen. Als je voor de vlucht al weet dat je een koffer extra hebt dan kun je dit het beste online betalen; dat is meestal voordeliger. Bij de Amerikaanse maatschappijen geldt hetzelfde voor internationale vluchten, maar voor vluchten binnen Amerika (bijv. van New York naar Orlando) geldt dat je per koffer een bedrag van ongeveer $25 betaald. Controleer zelf altijd voor je vertrekt de geldende bagageregelingen.

Wat ook nog wel eens wil gebeuren is dat je koffers te zwaar zijn. Als je daar op de luchthaven achter komt dan moet je vaak belachelijk hogen prijzen (soms tot honderden euro's) betalen voor overgewicht. Daarom kun je beter van te voren een bagageweger kopen. Die zijn niet duur en zeker weten dat je niet hoeft te betalen voor overgewicht geeft je een gerust gevoel.

Een veel gestelde vraag bij het reizen naar Amerika is of je je koffer nu wel of niet op slot moet doen. Het antwoord hierop hangt af van het soort slot op je koffer of tas. Het is namelijk zo dat de TSA (de Amerikaanse transportveiligheidsdienst) alle koffers controleert voordat deze aan boord gaan. Dit gaat veelal via een scan, maar soms is het nodig om een koffer met de hand te inspecteren. In zo'n geval moet de beambte de koffer dus kunnen openen. Als er een slot op de koffer zit wat door de TSA niet geopend kan worden, dan wordt het slot opengeknipt of geforceerd. Dit kun je voorkomen door een zogenaamd TSA slot te kopen voor je koffer of tas. De beambte kan dan het slot openen zonder het te hoeven forceren. Als je recentelijk een nieuwe koffer of tas hebt aangeschaft dan is de kans groot dat er al een TSA slot op zit.

Een andere veel gestelde vraag gaat over het ophalen van je koffers in Amerika. Mocht je niet rechtstreeks naar Orlando of Miami vliegen, dan moet je in verband met veiligheid altijd tijdens de tussenstop je koffers ophalen, ermee door de douane gaan en weer afgeven voor je volgende vlucht. Dat klinkt ingewikkeld maar dit valt erg mee, omdat het proces behoorlijk is gestroomlijnd. Het kost wel wat meer tijd allemaal. Als je dus moet overstappen, zorg dan dat je minimaal 2 uur overstaptijd hebt en hou rekening met eventuele vertragingen. Daarnaast is het altijd verstandig om wat persoonlijke spulletjes (tandenborstel, medicijnen, ondergoed, etc.) mee te nemen in je handbagage. Mocht je bagage dan onverhoopt vertraagd zijn dan heb je in ieder geval de belangrijkste spullen bij je. Bij Coolblue.nl vind je nog meer tips en een overzicht van de maximale toegestane afmetingen van handbagage.

Geldzaken

Ook op het gebied van geldzaken is het handig om een aantal zaken in het achterhoofd te houden bij het voorbereiden van je reis naar Florida.

Creditcard

In Nederland zijn we gewend om in winkels te betalen met contant geld of de pinpas. In Amerika gebruikt men naast contant geld voornamelijk een creditcard. Natuurlijk kun je alles met "cash" betalen, maar het is verstandig om ook een creditcard mee te nemen. Soms moet je namelijk een borg betalen, bijvoorbeeld bij het ophalen van je huurauto of bij het inchecken in een hotel. Dit kun je dan doen met je creditcard. Als je de borg in contanten zou moeten betalen (vaak kan het niet), dan is het al gauw enkele honderden dollars. En vanuit veiligheidsoogpunt is het niet verstandig om met veel contant geld op zak te lopen aangezien de verzekering dat meestal niet dekt.

Gelukkig is het aanvragen en gebruik van een creditcard gemakkelijk en veilig als je let op wat simpele zaken:

  • Creditcardmaatschappijen verdienen hun geld met de (hoge) rente die je moet betalen als je dingen op krediet koopt. Zorg er dus voor dat je bij de creditcardmaatschappij aangeeft dat je je rekeningen maandelijks door middel van een automatische incasso van je bank- of girorekening wil laten afschrijven. Op die manier betaal je geen rente over de aankopen die je hebt gedaan.
  • Mocht er onverhoopt misbruik van je creditcard worden gemaakt dan krijg je het geld altijd terug. Die garantie geven alle grote creditcardmaatschappijen.
  • Volg altijd de veiligheidsadviezen van de creditcardmaatschappijen op.

Een creditcard aanvragen kan gemakkelijk via internet. Zowel MasterCard als Visa bieden een veilige creditcard aan:

  • MasterCard: Met een MasterCard kan er wereldwijd bij meer dan 25 miljoen verkooppunten worden betaald en bij ruim 900.000 geldautomaten geld worden opgenomen. De kaart is het 1e jaar gratis. Je kan de kaart dus eventueel meteen na je vakantie stop zetten.Voor meer informatie: MasterCard
  • Visa The World Card: ook deze creditcard is veilig en niet duur. Voor meer informatie: Visa

Dollarkoers

Voor de laatste dollarkoers verwijs ik je graag naar FloridaForum.nl. Daar is een heel topic gewijd aan de koers van de Dollar. Je kan daar ook een historisch overzicht vinden van de dollarkoers.

Fooi geven

Het geven van fooien (ook wel 'tip' of 'gratuity') is gebruikelijker in Amerika dan hier in Nederland. Dit komt mede doordat in Nederland de fooi al is inbegrepen en omdat de werknemers minder afhankelijk zijn van fooien door hun reguliere salaris. In Amerika is dat niet zo en als de service naar behoren is dan verwacht men een fooi. Hieronder een indicatie voor het geven van fooien:

  • Restaurants: in restaurants is het gebruikelijk om 15-20% fooi te geven als de service naar verwachting was. Was de service slechter dan kun je naar gelang minder geven. Overigens is het verstandig om meteen te klagen over slechte service, zodat men de kans heeft om het goed te maken. In een aantal restaurants zit de tip al inbegrepen in de prijs. Vaak geldt dit als je met een grote groep mensen uit eten gaat.
  • Kamermeisje: $1 - $3 per nacht, afhankelijk van de klasse van het hotel.
  • Koffers: $1 - $2 per koffer, afhankelijk van het gewicht.
  • Taxirit: 15% van de ritprijs.

BTW en Sales Tax

In Amerika kent men geen BTW of VAT. Wel kent men een Sales Tax. Deze wordt echter niet door de federale overheid geïnd maar door de verschillende staten.

In tegenstelling tot hier in Nederland is de Sales Tax in Amerika niet inbegrepen bij de prijs. Als je dus de prijs van een artikel ziet in de winkel dan wordt daar aan de kassa nog de Sales Tax bij opgeteld. De Sales Tax verschilt van staat tot staat en zelf van county tot county. In Florida ligt de Sales Tax op dit moment rond de 6-7% afhankelijk van de county. Een stuk goedkoper dan in Nederland!

Doordat de Sales Tax een State Tax is bepalen de staten ook of je de Sales Tax op je aankopen kan terug vragen op het moment dat je de staat of het land verlaat. In Florida kun je als buitenlandse toerist geen Sales Tax terugvragen op je aankopen. Het heeft dus geen zin om voor dat doeleinde je bonnetjes te bewaren.

Geografie van Florida

De staat Florida beslaat een oppervlakte van 170.451 km². Dat is ongeveer 4x zo groot als Nederland. Volgens de laatste telling wonen er wat meer mensen dan in Nederland: ongeveer 22,5 miljoen. De hoofdstad van Florida is Tallahassee.

Het weer en klimaat in Florida

De bijnaam van de staat Florida is The Sunshine State. Dit zegt al heel wat over het klimaat! In mijn artikel over het weer & klimaat in Florida ga ik uitgebreid in op wat de beste reistijd is om Florida te bezoeken. Lees ook over het orkaanseizoen in Florida; dit loopt van 1 juni tot 30 november.

Elektriciteit in Florida

In Florida gebruikt men andere stopcontacten dan hier in Nederland. Met een eenvoudige reisstekker kun je dit probleem oplossen. Maar in Amerika wordt ook een andere voltage en een andere frequentie gebruikt. Waar wij hier 230 volt en 50 Hertz gebruiken, gebruikt men in Florida 110 volt en 60 Hertz. Dit betekent dus dat je niet zomaar alle apparaten uit Nederland in Amerika kan gebruiken (en omgekeerd); ook niet als je een reisstekker hebt. Controleer altijd voor je iets aansluit voor welk voltage en frequentie een apparaat geschikt is, omdat het anders kapot kan gaan. Gelukkig zijn tegenwoordig veel apparaten zoals laptops, telefoons en tablets geschikt voor beide systemen. Mocht je een ouder apparaat willen aansluiten dan zul je een omvormer moeten gebruiken.

Tijdsverschil Florida en Nederland

Florida ligt in de Eastern Time Zone. In het kort komt het er op neer dat in de winter het tijdverschil 6 uur is en in de zomer 5 uur. Ik heb een uitgebreid artikel geschreven over alles wat je moet weten over het tijdsverschil met Florida.