Florida-Vakantie.nl

Orkanen in Florida

Orkaan FloridaOndanks het heerlijke klimaat krijgt Florida bijna elk jaar wel te maken met één of meerdere orkanen, oftewel hurricanes. Op deze pagina leg ik uit wat een orkaan is en hoe deze ontstaat. Verder vertel ik je wanneer het orkaanseizoen van Florida is en hoe je je kan voorbereiden als je eventueel een orkaan in Florida tegenkomt. Tot slot sta ik nog even stil bij de meest verwoestende orkanen in Florida van de afgelopen 40 jaar.


Wat is een orkaan?

Een orkaan, ook wel bekend als een tyfoon of cycloon in andere delen van de wereld, is een krachtige storm die zich vormt boven warm zeewater in tropische gebieden. Het is een draaiende wervelwind met sterke winden en hevige regenval, die grote schade kan aanrichten wanneer deze aan land komt.

Hoe ontstaat een orkaan?

Een orkaan onstaat boven warm zeewater in tropische gebieden. Dit warme zeewater verdampt en stijgt op als vochtige lucht. Hierdoor onstaat een lage drukgebied boven het wateroppervlak. Door de draaing van de aarde wordt de opstijgende lucht afgebogen, waardoor een draaiende luchtstroom ontstaat. In het noordelijk halfrond draaien orkanen met de klok mee en op het zuidelijk halfrond draaien ze tegen de klok in. Als de draaiende lucht blijft versterken, dan kan dit leiden tot de vorming van een tropische depressie. Als deze depressie intenser wordt, kan het een tropische storm en vervolgens een orkaan worden. Omdat het warme water continu blijft verdampen worden orkanen boven zeewater steeds krachtiger. Boven land neemt de kracht van een orkaan meestal snel af.

De schaal van Saffir Simpson

Als een tropische storm eenmaal orkaanintensiteit heeft bereikt, dan worden de stormen ingedeeld aan de hand van de schaal van Saffir Simpson. Deze orkaanschaal kent 5 categorieën oplopend in intensiteit:

  • Categorie 1: max. windsnelheid: 119-153 kilometer per uur.
  • Categorie 2: max. windsnelheid: 154-177 kilometer per uur.
  • Categorie 3: max. windsnelheid: 178-209 kilometer per uur.
  • Categorie 4: max. windsnelheid: 210-249 kilometer per uur.
  • Categorie 5: max. windsnelheid: hoger dan 250 kilometer per uur.

Orkaanseizoen Florida

Florida kent een officiëel orkaanseizoen ("Hurricane Season") wat loopt van 1 juni tot 30 november. Maar de meeste activiteit concentreert zich doorgaans tussen half augustus en half oktober, met het hoogtepunt rond 10 september. De temperatuursverschillen tussen zeewater en lucht zijn dan namelijk het grootst.

Tijdens een gemiddeld orkaanseizoen ontstaan er ongeveer 10 tropische stormen die ieder een naam krijgen. Van deze 10 ontpoppen zich er 6 tot een orkaan en 2-3 groeien uit tot zware orkanen (categorie 3 of hoger).

Waarom komen orkanen zo vaak voor in Florida?

Orkanen komen zo vaak voor in Florida voornamelijk vanwege de ligging en de vorm van Florida. Florida grenst aan zowel de Atlantische oceaan als de Golf van Mexico. Deze warme wateren zijn een soort van broedplaats voor orkanen. Daarnaast heeft Florida de vorm van een schiereiland waarmee het precies uitsteekt in de Golf van Mexico en daardoor eerder geraakt wordt door een orkaan.


Hurricane Alley

Hurricane Alley of Orkaan Alley ("orkaanstraat") is de naam van een gebied in de Atlantische Oceaan dat bekend staat om zijn veel voorkomende tropische stormen en orkanen. Dit gebied ligt tussen de oostkust van Amerika en de westkust van Afrika. De warme zeewatertemperaturen en de gunstige atmosferische omstandigheden in Orkaan Alley bieden de ideale omgeving voor de ontwikkeling van tropische stormen. Florida ligt aan het einde van deze "straat" waardoor het vaak precies in de weg ligt van orkanen die zich hebben gevormd in Hurricane Alley.

Voorbereiden op een orkaan in Florida

Gelukkig ziet men een orkaan tegenwoordig al vrij vroeg aankomen. Hieronder volgen een aantal tips die je kunnen helpen om je voor te bereiden op een orkaan in Florida.

  • Kijk je reisverzekering na: zoek voor je op reis gaat wat voor dekking je reisverzekering biedt. Mag je je reis uitstellen in geval dat een orkaan nadert? Wat is precies de dekking als je te maken krijgt met een orkaan?
  • Blijf op de hoogte: als je in Florida bent tijdens Hurricane Season dan is het verstandig om het weer in de gaten te houden. Dat kan via lokale televisie en radio maar ook op de website van het National Hurricane Center.
  • Weet wat je moet doen: zorg dat je bekend bent met de vluchtroutes in je hotel, de Evacuation Route (zie hieronder) en de schuilplaatsen voor een orkaan.
  • Maak een noodpakket: zorg dat je je paspoort, geld en creditcards, medicijnen, reispapieren, mobiele telefoon en water snel bij de hand hebt. Het liefst waterdicht verpakt.
  • Zorg dat je mobiele telefoon volledig is opgeladen. Denk ook aan het opladen van een extra accu voor je telefoon in geval van stroomuitval.
  • Hou noodnummers bij de hand: zorg dat belangrijke telefoonnummers in je telefoon zijn opgeslagen. Denk hierbij aan het thuisfront, maar ook aan de ambassade of het consulaat en het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Orkaanwaarschuwingen Florida

Hurricane Evacuation RouteMocht er een storm naderen, dan kunnen er 4 verschillende orkaanwaarschuwingen volgen:

  • Tropical Storm Watch: binnen 48 uur zijn tropische storm omstandigheden mogelijk in het gebied waar de waarschuwing geldt.
  • Tropical Storm Warning: binnen 36 uur worden tropische storm omstandigheden verwacht in het gebied waar de waarschuwing geldt.
  • Hurricane Watch: binnen 48 uur zijn orkaan omstandigheden mogelijk in het gebied waar de waarschuwing geldt. Bereid je voor om het gebied te verlaten zodra er een Hurricane Warning komt.
  • Hurricane Warning: binnen 36 uur worden orkaan omstandigheden verwacht in het gebied waar de waarschuwing geldt. Evacueer het gebied zodra de lokale instanties daar de opdracht toe geven.
Een Hurricane Warning kan gepaard gaan met een verplichte evacuatie (mandatory evacuation). Bij een verplichte evacuatie moet het gebied waar de waarschuwing geldt worden verlaten. Hiertoe is een speciale "evacuation route" ontwikkeld. Dit is een route over snelwegen die het snelst leidt naar een veilige lokatie. Indien er geen tijd meer is om te evacueren gaat men naar een "evacuation shelter" (schuilplaats) waar geschuild kan worden voor een orkaan.

Meest verwoestende orkanen in Florida

In de afgelopen 40 jaar is Florida diverse keren ernstig geteisterd door orkanen. Enkele van de meest verwoestende orkanen in Florida waren:

  • Orkaan Michael (2018): deze orkaan trof Florida in oktober van 2018 in de Panhandle-regio en werd geclassificeerd als een categorie 5-orkaan.
  • Orkaan Irma (2017): een van de krachtigste orkanen ooit gemeten in de Atlantische Oceaan. Deze orkaan had grote impact op Florida, met schade en overstromingen langs de oostkust en de westkust van de staat.
  • Orkaan Wilma (2005): was een krachtige orkaan die overstromingen en schade veroorzaakte in verschillende delen van Florida, waaronder Miami.
  • Orkaan Andrew (1992): wordt beschouwd als een van de meest verwoestende orkanen in Florida's geschiedenis. Deze orkaan veroorzaakte enorme schade aan de zuidelijke regio van Florida, met name in de Miami-Dade County.